Már kisgyermekkorban is romlik a látás?

látásvizsgálat gyerekeknek babáknak

A látásvizsgálat gyerekeknek is szükséges

Nem a legkellemesebb dolog szülőként belegondolni, hogy a gyermekünk esetleg tökéletlen. Pláne egy néhány hónapos babánál a látásvizsgálat gondolata idegen és ijesztő lehet. Pedig a modern életmódunknak köszönhetően a gyerekek már kiskorukban egyre közelebbi és hosszasabb kapcsolatban kerülnek mobilokkal, táblagépekkel, számítógépekkel. Egyre kevesebb időt töltenek a szabadban, természetes fényben s annál többet a négy fal között. Sokat fókuszálnak közelre és ennek eredményeképp egyre kisebb korban fordulnak elő látásproblémák. Országszerte megfigyelhető trend, hogy egyre gyakrabban érkeznek látásvizsgálat időpontokra kisgyermekekkel és megnőtt az igény a gyermek szemészetek szolgáltatásai iránt.

Látásvizsgálat az én gyerekemnek?

Az egyik legsarkalatosabb ebben a kérdésben a szülő szerepe. Ugyanis a gyerekek, pláne a kisgyerekek nem tudják pontosan, mi is az az éles, tökéletes látás, folyamatosan növekednek, minden változik, nem biztos, hogy objektív ismeretük erről kialakult már. Sok felnőtt sem tudja pontosan, hacsak nem szemüveges, hiszen ők egy egy éves látásvizsgálat alkalmával észreveszik az optikus által cserélgetett lencsék közt a különbséget. A kisgyerek ennél is kevésbé tudja, hogy mi az átlagos látás. Emellett az se biztos, hogy szavakba tudja jól önteni, amit észrevesz. Nem fogja pontosan megfogalmazni, hogy a négy méternél messzebbi tárgyak homályosak. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő figyeljen az intő jelekre: nem hunyorít sokat, nem pislog szaporán, ha valamit nagyon néz, nem bújik bele a játékaiba? Ilyenkor már felmerülhet a látásvizsgálat szükségessége. Iskolás korban is sokszor csak annyit hallunk, hogy a gyerek nem figyel, a radírjával játszik vagy a mellette levővel sutyorog. Ne gondoljuk rögtön, hogy a gyerek figyelemhiányos, mi van, ha csak nem látja a táblát? Persze, hogy elunja magát és elkalandozik a figyelme. Érdemes másra is gondolni és éppen ezért javasolják a szakemberek, hogy már három éves korban menjünk el szakorvoshoz, hogy a látásvizsgálat során gyorsan meggyőződjön a szem állapotáról.

Gyerek látásvizsgálat

A látásvizsgálat gyerekeknél nem olyan egyszerű, de nem is tortúra. Természetesen szükség van a szülő aktív közreműködésére, hiszen a gyerek megszeppenhet az idegen környezetben, ami ráadásul minden igyekezet ellenére klinikainak hathat. Az erre szakosodott szemészetek természetesen igyekeznek barátságosabbá tenni a környezetet, magát a látásvizsgálat folyamatát, de a szülő vagy nagyszülő jelenléte ugyanúgy meghatározó. Az is előnyös, ha nem arra koncentrálunk, hogy a gyereknek baja van. Egyrészt ez nem igaz, hiszen a gyermekkorban korán felfedezett látásproblémák sok esetben korrigálhatók. Másfelől, ha szemüveges is marad a gyermek, manapság ez cseppet sem hátrány az életben és nagyon divatos kiegészítő lehet a szemüveg, de rendelkezésre áll kontaktlencse, szemműtét is, ha felnőtt korban amellett dönt. Nem tragédia tehát az esemény és fontos, hogy a látásvizsgálat alatt se ezt sugározzuk a gyerekünk felé. Nagyon jól ismeri a reakcióinkat, az aggodalmunkat észlelve rögtön tudja, hogy itt valami szörnyűség történik. A legjobb, ha mi magunk is játékként fogjuk fel, hiszen a legtöbb vizsgálatot igyekszünk szórakoztatóvá varázsolni a gyerekeknek. A táblaolvasás például nem számokkal végezzük – hiszen a gyermek nem biztos, hogy ismeri már a számokat – hanem ide oda mutató villák ágait kell a kezével utánoznia. A látásvizsgálat során eltakarjuk először az egyik, majd a másik szemét, míg ő a táblát olvassa. Ez mindig papírral, vagy más zárt szövettel történik. Sosem magának takar a gyerek, mert huncutságból előfordul, hogy kukucskálnak, úgy pedig rossz adatokat mérnénk. Megvizsgáljuk a szemmozgást is, nincs-e rejtett kancsalsága a gyereknek, aztán fénytörési hibát mérünk. Sokszor kérdezik, hogy szükséges-e pupillatágító a vizsgálat során, hiszen az felnőttek számára is kellemetlen. Amennyiben nem szükséges, ennek nem tesszük ki a gyerekeket és csak akkor alkalmazzuk, ha a szűk pupilla vizsgálatakor gyanú merült fel.

Látásvizsgálat után

Ha az orvos szemüveg viselését írta elő, fontos, hogy hozzászoktassuk a gyereket is. Ha örömét leli a keretek próbálgatásában, hagyjuk bátran kibontakozni, ha inkább izgő mozgó típus, akkor jobb, ha arra koncentrálunk, hogy minél biztosabban üljön az orrán. Kérhetjük, hogy hitelen nézzen fel és le, rázogassa kicsit a fejét. Ha nem esik le róla, jó lesz a szemüveg. Fontos a rendszeres látásvizsgálat is, mert a gyerek növekedése a szemre is kihat. Folyamatosan változik a szükséges dioptriaszám egészen olyan húsz éves korig. Bizonyos esetekben az állapot javul, más esetekben romlik. De az biztos, hogy az elkövetkező években legalább egyszer látásvizsgálat alkalmával kell kontrollt végeztetnünk, úgyhogy jobb, ha a gyerek ezt nem éli meg rosszul. Ha van szemüveges a családban, mesélhetünk neki róla, milyen érzés, mire kell figyelni, mi áll jól. Igazából bármi, ami őt is érdekli, és inkább a kíváncsiságát ébresztgeti, mint a félelmét vagy szégyenérzetét. Ezért nagyon fontos a szülő, hiszen a legtöbbet ő van a gyerekkel. Az orvos mindent megtesz, hogy a vizsgálat ne legyen kellemetlen élmény, de, hogy a gyermek saját életében hogyan áll majd ehhez hozzá, sokkal több tényezőn múlik.