Színes kazán???

Amikor először hallottam erről a cikkről, azt hittem nem jól olvasok. Próbáltam utánaolvasni, azonban nagyon kevés helyen található erről a mai napig információ. Egy-két cégnél kapható színes kazán a RAL színskála minden színében. Ezek is elsősorban külföldi oldalakon fellelhető cégek.

„Hagyományos” színű kazán

Mégse keseredjünk el, ha nekünk nem lesz ezekhez szerencsénk.. Ahogy egy szakember barátom mondta: ne bohóckodjál már! A kazán, az kazán! Nem bohóckodásra való, értelmetlen tárgy, hanem életterünk befűtésére és melegvíz szolgáltatására való. És ebben baromira igaza van. Elsődlegesen az a fontos, hogy működjön.

Mi is a kazán célja a lakásunkban?

Hát természetesen a fűtés. Több változatát ismerjük, vannak olcsóbb és drágább változatok. Nem értek hozzá, most nem is szeretnék belemenni a törvényi szabályozásba, hogy milyen kazán beszerelését írják elő, meg melyik mit tud és mikor melyiket ajánlják. Egy a lényeg, hogy mindenkinek azt javaslom, hogy nézzen utána a neten, mert elképesztően sok cég foglalkozik kazánok értékesítésével és ebben a rengetegben nagy segítségünkre lehet a Ventil.hu honlapja. Én még sosem láttam ennyi fajta hűtéssel és fűtéssel kapcsolatos terméket.

színes kazán

Baromi részletesen írják le melyik mire való, mennyibe kerül, lehet tájékozódni a szállítási lehetőségekről, garanciákról, stb.

De térjünk vissza egy kicsit kazánokhoz: http://www.ventil.hu/kazan  Én egy olyan bérlakásban laktam korábban, ahol egy olajjal fűtött konvektor adta a meleget. Pontosabban, adta volna. Mert általában nem volt langyosnál melegebb, és sokszor elképesztő hangokat is adott a készülék. Többször javasoltam a tulajdonosnak, hogy ezzel kellene csinálni valamit, azonban ő erre nem volt hajlandó. Gondolom az utánam következő bérlő is mondhatta.

Kazánhoz lakás vagy lakáshoz kazán?

Ezért hosszas huzavona után úgy döntöttem keresek egy másik lakást. Ahol a fűtést kazán szolgáltatja: http://www.netradiator.hu/ Lehetőség szerint színes! Na jó, persze csak viccelek. Sok lakást megnéztem és megtaláltam a az igazit. Belvárosi, közel van a haverokhoz és az egyetemhez, bulinegyed szomszédságában, úgyhogy tökéletes! És képzeljétek el, egy annyira csendes kazán adja a meleget és a melegvizet, hogy éjszaka szinte nem is lehet hallani. Én azt hittem, hogy ezeknek a velejárója a zúgás, zörgés-csörgés és általában a büdösség. Hogy az ember már a berregéséből tudja, hány fok van a lakásban.

Persze én a hülye konvektorhoz voltam idáig szokva. Na mindegy. Szóval szerencsém volt, és most már élvezem az új lakást. Azonban be kell vallanom, tervbe vettem, hogy az egyetem elvégzése után mindenképpen saját magamnak fogok házat tervezni (nem mondtam, BME-re járok, építészmérnöki kar), amihez az összes létező fűtés verziót, és az ahhoz tartozó, illetve szükséges berendezések specifikációival, előnyeivel és hátrányaival meg szeretnék ismerkedni. Mert a mai világban a tudatosság és energiahatékonyság nem csak elfecsérelt szavak, hanem a bolygónk megmentése függhet tőle!

Lehet engem persze szidni, hülyének tartani, de ha mindenki strucc-politikát folytat, akkor egyszerűen feléljük a gyermekeink jövőjét és nem fogjuk élvezni az életet! Márpedig higgyétek el: én tudatos hedonistaként szeretnék élni.

Tudatos kazán

Úgyhgy ebben a szellemben kezdtem utánanézni a dolgoknak. Először nagy elánnal elhatároztam, hogy az egész ház természetes energiát fog felhasználni, napkollektorok minden felületen, meg geotermikus fűtés. Ezeket még most is nagyon jó kezdeményezéseknek tartom. A baj csak annyi, hogy igen húzós az elején az a befektetés, ami olyan húsz év alatt fog csak megtérülni. És oké, hogy tudatos, de hedonista is volnék.. Szóval arra jutottam, hogy nincs az a kölcsön, amit nekem bármelyik bank megadna pusztán azért, mert környezettudatossággal szeretnék otthont építeni. Önerőből meg erre sajnos nem telik.

Ezt őszintén sajnálom, mert így lenne jó ezt csinálni. De hát szegény ember kézzel nőz, ugye.. Úgyhogy az lett belőle, hogy kombinálni fogom a dolgokat. Beterveztetem a geotermikus energiát, de csak a minimálisat, hogy később majd, ha nagy skeres ember leszek és már megengedhetem magamnak, ne kelljen csak emiatt új házat építeni. A napkollektorok meg a kombi kazánnal lesznek egy rendszeren és akkor legalább addig is energiát spórolok! És persze bőszen bújom a pályázatokat, támogatásokat, hátha a környezetvédelmiek utánunk hajítanak valamit, ami jó lehet!